euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Skrytá hrozba pro "hubeňoury"

Doktoři uvádí, že se lidé příliš zaměřují na hmotnost, ale i hubení lidé občas mohou nést nejnebezpečnější druh tuku, a neví o tom.

Když bylo Elizabeth Chanatry 16 let, byl u ní diagnostikován diabetes 2. typu. Nikdy by vás to nenapadlo, při pohledu na 160 cm vysokou, 53 kg vážící devatenáctiletou slečnu, ale i Chanatry přiznává, že není tak fit, jak by mohla být. "Moje sestra a já nejsme moc podobné, ale obě jsme hubené," říká. Chanatry vděčí genům za svou štíhlou postavu, ale také za diabetes - její starší sestra i otec trpí nemocí také. Pokud si pamatuje, Chanatry vždy pila dietní kolu a žádala o nealko bez cukru, aby zabránila příjmu příliš velkému množství sladkého, ale když se objevily první příznaky diabetu, věděla, že ani to nestačilo.

Obezita je vážnou epidemií v USA, ale lékaři naznačují, že problém je i "příliš velkém důrazu pouze na hmotnost". Když CDC nedávno publikovala statistiky obezity, jásali jsme, že se zlomil trend, u dětí ve věku 2-5 let, i když celková čísla obezity zůstala relativně stejná. Lidé s dokonalým metabolismem a zázračnými geny nemusí vypadat jako problémoví, ale mohou mít stejné zdravotní obtíže, jako obézní osoby: diabetes typu 2, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, a nedostatečnou regulaci cukru v krvi. Je zřejmé, že kultura "posedlosti hmotností", ne vždy myslí dostatečně na skutečné zdraví člověka.

"Potkávám tyto lidi stále," říká Dr. Daniel Neides, odborný ředitel společnosti Cleveland Clinic Wellness a osobní lékař dívky Chanatry. "Navenek vypadají neuvěřitelně zdravě, ale uvnitř jsou zdevastováni." I vy pravděpodobně znáte někoho, kdo je "skrytě obézní". Takoví lidé nikdy příliš nejedli zeleninu, milují steaky a necvičí od osmé třídy základky, a přesto jsou stále hubení. Možná jste to vy. Ale zatímco někteří z nás závidí štíhlým vrstevníkům, kteří nemusí počítat kalorie, nebo dvakrát rozmýšlet nad koblihou k snídani, lékaři říkají, že závidět nemusíme. Skrytá obezita je skutečný, a pozoruhodně částý, jev - bohužel se smrtícím účinkem.

Dr. Neides zmiňuje mužského pacienta, který měl ve 46 letech normální hmotnost, a hodnoty BMI, které jsou všeobecně považovány za uspokojivé. Ale když se rozhodl přestat užívat léky na svůj krevní tlak, dostal mrtvici, která jej následně upoutala na vozíček.

Studie z roku 2008 zjistila, že asi jedna čtvrtina amerických dospělých s normální hmotností mají nějakou formu obtíží předcházejících srdeční poruše, jako je vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Starší dospělí s normálním BMI (a dobře je známa nedokonalost tohoty typu měření), ale s vysokou hladinou vnitřního/viscerálního tuku, mají výrazně vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí, než se původně předpokládalo, alespoň dle studie z roku 2013, zveřejněné v časopise American Journal of Cardiology. Také novější zpráva z roku 2014 zkoumající lidi se "skrytou obezitou" - při zdravém BMI s vysokým objemem viscerálního tuku, zjistila, že mají významně vyšší riziko vzniku metabolických problémů a též možné smrti z těchto rizik, než kterákoli jiná skupina.

"Když budete jíst stravu s vysokým obsahem cukru a průmyslově zpracované potraviny, způsobíte si tím ukládání viscerálního tuku, a to může vést ke všem druhům rizik souvisejících s nadváhou," říká Dr. Mark Hyman, autor knihy The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Diet. Někdy člověk ani nemusí mít celkově mnoho tuku, ale má ten nejvíce nebezpečný druh. Tudíž osoba nemusí mít nadváhu, ale její orgány mohou být obaleny viscerálním tukem, jehož zdroje jsou geneticky odlišné od zdrojů podkožního tuku, jak nedávno odhalili vědci. Tento tuk může rozvinout známý metabolický syndrom, a když někdo splňuje více podmínek, jako vysoký krevní tlak a vysoká hladina cukru v krvi, tak se vystavuje velmi vysokému riziku srdečních onemocnění, cukrovky, nebo mrtvice.

Zatímco USA i nadále bojuje proti tlusťochům, mnozí zapomínají, že je mnohem důležitější být stále fit i vnitřně. Studie z roku 2012, která ukázala, že lidé s nadváhou mohou být docela fit, jde k jádru nedorozumění ohledně kondice. "Každý se zaměřuje na lidi, kteří jsou obézní, ale nikoliv metabolicky nemocní, kvůli nevalné úrovní jejich sportovní kondice. Ale to, co se ztratilo v textu bylo, že máme spoustu lidí s BMI pod 25, ale v nedostačující vnitřní tělesné kondici s vysokým rizikem zdravotních problémů," říká Dr. Timothy Church, vedoucí autor studie.

Hmotnost je tedy pouze jeden klíčový ukazatel špatného zdraví, pro lékaře. Ale aby bylo vidět, co se v těle opravdu děje, musí lékaři nahlédnout pod pokličku. "Stupnice na váze není bránou k našemu zdraví," říká Dr. Church, ředitel Laboratoře preventivního lékařství na Pennington Biomedical Research Center v Baton Rouge. Další výzkumy změn životního stylu ukazují významné dopady na úbytek chronických onemocnění. Studie z roku 2013 zjistila, že lidé s vysokým rizikem vzniku diabetu typu 2 mohou zabránit rozvoji onemocnění pomocí zdravější stravy, každodenního cvičení, návyků na zvládání stresu či omezení kouření.

To je dalším připomenutím významu každoročních preventivních prohlídek, kde praktičtí lékaři mohou sledovat hodnoty krevního tlaku či cholesterolu. A pokud něco vypadá špatně, mohou změřit hladinu C-reaktivního proteinu (CRP), což je ukazatelem zánětu. Vysoké hladiny CRP jsou spojeny s většinou nemocí, které silně ovlivňují zdravotní stav západní civilizace..

Chanatry nemá žádnou iluzi, že hmotnost je ukazatelem zdraví. "Nikdy jsem ho [diabetes] neměla spojený s obézními lidmi, protože byl vždycky součástí mého života. Vždycky jej budu mít. Lidé se na nás podívají a myslí si, že jsme zdraví, ale nemohou o tom vědět."


Komentáře jsou uzavřeny