euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Pět kilogramů za čtyři dny

Zhubnout je jednoduché: jezte méně kalorií, než vaše tělo spaluje. Ale, jak to nejlépe udělat není vždy zřejmé. Většina odborníků radí, že malé snížení kalorií nebo zvýšení aktivity sníží  vaši hmotnost pomalu a citlivě. Avšak mnoho lidí nevydrží trvale dodržovat tyto rady. Nová studie, zveřejněná v březnu v magazínu "The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports", naznačuje, že výrazné snížení příjmu kalorií (pozn. nikoliv však pod bazální metabolismus) a vysoká pohybová aktivita může přispět k výraznému snížení množství vašeho tělesného tuku již za čtyři dny - a takový hmotnostní úbytek může vydržet až několik měsíců. Docela dobrý úspěch, ale samozřejmě tyto čtyři dny jsou docela vyčerpávající.

Španělští a švédští vědci testovali 15 jinak zdravých lidí s nadváhou. Místním lidem omezili příjem o 360 kalorií denně, celkově za dobu testování přibližně o 1800 kalorií. Energie byla podávána v tekuté formě: někteří dostávali zejména sacharidové nápoje, jiní proteinové nápoje. Skupina také hodně cvičila. Jejich den začínal 45 minutovým tréninkem na posilovacím pedálovém stroji pro horní část těla. Poté se jako skupina procházeli po dobu osmi hodin po švédském venkově, s přestávkou pouhých 10 minut každou hodinu. Během procházky byly povoleny nízkokalorické sportovní typy nápojů.

Většina mužů "bylo překvapeno, že je to jednodušší, než si mysleli, že to bude," říká José Calbee, profesor na univerzitě v Las Palmas de Gran Canaria ve Španělsku; on a jeho kolega Hans-Christer Holmberg, profesor na Střední Švédsko University v Östersund, vedl štúdiu.U někteří z pacientů se vyskytly drobné problémy s bolestmi v kloubech a puchýře na nohou, podle Calbee, ale žádný nevypadl nebo se stěžoval na hlad .

Po čtyřech dnech byli všichni zhruba o 5 kg lehčí a téměř polovina úbytku pocházela z tělesného tuku; Zbytek ztráty ovlivnila zejména svalová hmota. Vědci předpokládali, že proteinový nápoj měl chránit účastníky před ztrátou svalové hmotnosti. Ve skutečnosti ztráty byly stejné, ať testované osoby užívali sacharidy nebo proteiny.

Větší překvapení bylo, vědci očekávali, že se váha účastníků okamžitě vrátí zpět po skončení studie. "Mysleli jsme si, že hmotnost po normálním jídle zase vrátí na původní hodnoty," říká Dr. Calbee. Místo toho, když se dobrovolníci změřili o měsíc později, měli ještě stále o dva kilogramy tuku méně, než na začátku experimentu. A i rok po skončení byly úbytky stále okolo dvou dvou kilogramů, většinou ve formě snížení množství tělesného tuku.

Dr. Calbee a jeho kolegové chtějí dále studovat, zda ženy reagují podobně jako muži, a zda opakování takového programu by mohlo mít vliv na kondici svalů, chuť k jídlu a hormononální rovnováhu.

Ale běžné statistiky hubnutí jsou smutné - většina lidí brzy nabere vše, co ztratili během diety. Tyto výsledky jsou překvapující. Neumíme je dosud pochopit. "Můžeme nabídnout jediné vytvětlení" říká dr. Calbee, "pro trvalý úbytek hmotnosti účastníků studie je významné to, že tito lidé byli inspirováni svým rychlým úspěchem a dokázali trvale změnit svůj životní styl k lepšímu. i po skončení se více pohybovali a jedli menší množství než před realizací studie."

Komentáře jsou uzavřeny