euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

NHS - přehledné zhodnocení diet roku 2014

Vybrat z tak velkého možností stravovacích režimů (diet) může být velmi těžké. Jak tedy najít vhodný plán hubnutí, který by vám vyhovoval?


Chcete-li pomoci, Britská dietetická asociace (BDA) se zaměřila na klady a zápory a dává svůj názor na některé z nejpopulárnějších diet poslední doby:


  • 05:02 dieta
  • Dukanova dieta 
  • Paleo strava
  • Atkinsova dieta
  • Alkalická dieta 
  • Cambridge dieta 
  • South Beach dieta 
  • Slimming World dieta 
  • Slim-Fast dieta
  • LighterLife dieta 
  • WeightWatchers dieta 
  • Dieta Rosemary Conley  
  • Dieta Jenny Craig 

05 : 02 dieta

Tato dieta je založena na principu známém jako občasné hladovění (IF – intermittent fasting), kdy se normálně konzumuje strava pět dní v týdnu a ostatní dva dny se dodržuje půst. Lidé, kteří odzkoušeli dietu 05 : 02 tvrdí, že může prodloužit život, funkce mozku a též může ochránit před vznikem demence a Alzheimerovy choroby. Nicméně, mnoho důkazů o účinnosti 05 : 02 není, v porovnání s jinými typy hubnoucích metod.

Jedna studie zjistila, že ženy dodržující dietu 05:02 dosahovali podobných výsledků jako ženy na kaloricky řízených dietách. Též měli nižší riziko rozvoje chronických chorob jako je diabetes mellitus 2.typu.

Studie z roku 2012 naznačují, že model 05:02 může pomoct snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny souvisejících s obezitou, jako například rakovina prsu. Jestli uvažujete nad touto dietou, měli byste se nejdřív poradit s vaším praktickým lékařem, zda je pro vás tento typ diety vhodný.  Ne pro každého je vhodný dvoudenní půst.

Výhody:

Dodržování režimu po dobu dvou dnů v týdnu je snazší než například celých sedm dní, takže je více pravděpodobné, že člověk na dietě déle vytrvá, a tímto způsobem stravování, rychleji a úspěšně zhubne. Dva dny v týdnu na přísné dietě může vést k vyšší redukci tělesného tuku, snížení rizika inzulínové rezistence a dalších chronických nemocí.

Nevýhody:

Dny bez půstu však neznamenají neomezené hodovaní. I když nemusíte být tak přísný, co se týče počtu kalorií, bude zapotřebí, abyste se zdravě stravovali a byli fyzicky aktivní. Vynechávání jídel může vyvolat závratě, podrážděnost, bolesti hlavy, způsobit nesoustředěnost, což může ovlivnit práci a další každodenní úkoly. Dalšími hlášenými nežádoucími účinky jsou problémy se spánkem a únava, či spánek během dne, zápach z úst a dehydratace.

BDA vyhodnocení:

Dieta 05:02 je jednoduchý způsob jako snížit příjem kalorií. Existuje mnoho verzí této diety, některé méně bezpečné (!) než ostatní. Mnoho studií na občasné hladovění bylo příliš krátkodobých, zahrnovaly malé množství pacientů anebo se prováděly tyto studie pouze na zvířatech. Pokud si vyberete právě tuto dietu, dbejte na zdravou a vyváženou stravu. Je to důležitě pro vaše zdraví, aby se zabránilo nutričním nedostatkům, dehydrataci a přejídání během pěti dní normálního stravovaní. Nikdy neodkládejte anebo nevynechávejte jídla, pokud jste těhotná, pokud máte nebo jste náchylná k poruchám příjmu potravy, anebo pokud máte cukrovku.

Dukanova dieta

Dukanova dieta je strava s nízkým obsahem sacharidů a s vysokým obsahem proteinů. Neexistuje žádný limit kolik toho můžete sníst během jejího čtyřfázového plánu, pokud se budete držet pravidel této diety. V první fázi jste na přísně omezené proteinové stravě. Tato fáze je založená na seznamu 72 potravin s nízkým obsahem tuků a potravin bohatých na bílkoviny, jako je kuřecí, krutí maso, vejce, ryby a nízkotučné mléko a mléčné výrobky.

Sacharidy jsou tabu, s výjimkou malého množství ovesných vloček. Na rozdíl od Atkinsonovy diety, první fáze Dukanovy diety zakazuje zeleninu a silně omezuje tuky. V dalších třech fázích plánu se postupně zařazuje ovoce, zelenina a sacharidy a na konec všechny ostatní potraviny. Cílem je postupné snížení hmotnosti (až 1 kg za týden) a podpora při dlouhodobém řízení hmotnosti. Neexistuje žádny časový limit pro závěrečnou fázi, během které byste měli mít proteiny jen jedenkrát týdenně a též pravidelně cvičit.

Výhody:

Můžete zhubnout velice rychle, což může být motivující. Je to velmi přísná a normativní strava a někteří lidé to mají rádi. Nemusíte vážit potraviny anebo počítat kalorie. Kromě dodržování nízkého obsahu tuků a soli a vysokého obsahu bílkovin, žádné omezení nejsou, kolik můžete jíst během prvních dvou týdnů.

Nevýhody:

Na začátku diety můžete zaznamenat nežádoucí účinky jako zápach z úst, sucho v ústech, únava, závrate, nespavost, nevolnost z důvodu vynechávaní sacharidů. Nedostatek obilovin, ovoce a zeleniny v prvních fázích diety může způsobit problémy jako je zácpa.

BDA verdikt:

Rychlé hubnutí může být inspirující, ale je to neudržitelné a nezdravé. Dukanova dieta není nutričně vyvážená, což znamená, že budete potřebovat vitamínový doplněk a vlákninu ve formě ovesných vloček. Tento typ diety by mohl zvýšit riziko dlouhodobých zdravotních problémů, pokud se nebudete držet pravidel. Strava postrádá rozmanitost, zejména v prvních fázích, takže je tu riziko, že rychle ztratíte motivaci a vzdáte to.

Paleo dieta

Paleo dieta, také známá jako „dieta jeskynního muže/pračlověka“ (Caveman diet), byla nejvíce vyhledávanou metodou v roce 2013. Strava se skládá z potravin, které mohou být předmětem lovu a být lovena – jako je maso a mořské plody – a z potravin, které mohou být sesbírány – vejce, ořechy, semena, ovoce, zeleniny, bylinky a koření. Tato dieta je založena na předpokládaných stravovacích návycích lovců a sběračů během paleolitu, období před rozvojem zemědělství před 10 000 roky. To znamená, že potraviny z obilných zrn, včetně pšenice, mléka a mléčných výrobků, rafinovaného cukru, brambor a sůl, jsou naprosto vyřazeny z menu.

Neexistuje žádná oficiální “paleo dieta”, ale všeobecně je vnímaná jako nízko sacharidová strava, s vysokým obsahem proteinů s některými variacemi na příjem sacharidů a masa. Zastánci tvrdí, že paleo dieta je dlouhodobý a zdravý stravovací plán, který vám pomůže zhubnout a snížit riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob, rakoviny a dalších zdravotních problémů.

Většina studií o paleo dietě je malého rozsahu a bude zapotřebí dlouhodobý výzkum, aby bylo jednoznačně prokázáno, zda je či není tak efektivní, jak někteří lidé tvrdí. Jedna studie z roku 2008 naznačuje, že paleo dieta by mohla snížit riziko srdečních onemocnění. Nicméně, několik nevhodných nastavení parametrů studie znamená, že nakonec nebylo možné říci, zda paleo strava byla účinnější než jiné nízkokalorické diety.

Výhody:

Výhodou je menší konzumace tepelně zpracovaných potravin a více ovoce a zeleniny. Snížení spotřeby vysoce kalorických potravin sníží příjem kalorií a pomůže vám zhubnout. Strava je jednoduchá a nevyžaduje velké počítání kalorií. Některé dietní plány využívají Paretova pravidla 80/20, kdy dosáhnete 99% účinku, když dietu dodržujete v 80% celkového času. Flexibilita této diety dělá dietu snazší a proto je pravděpodobnější, že budete úspěšný.

Nevýhody:

Neexistují žádné přesné záznamy o stravě našich předků z doby kamenné, takže paleo dieta je z velké části založená jen na odhadu a pro její zdravotní tvrzení chybí (někdy) vědecké důkazy. Většina verzí stravy podporuje konzumaci velkého množství červeného masa, které je v rozporu s aktuálními zdravotními doporučeními v oblasti spotřeby masa. Mnoho verzí zakazuje mléčné výrobky a celozrnné obiloviny, které jsou dosud považovány za součást zdravé a vyvážené stravy. Stejně jako všechny vysoko-proteinové diety, paleo dieta může být nákladná (v závislosti na vašem výběru masa).

BDA verdikt:

Většina verzí paleo stravy vylučuje klíčové skupiny potravin, a proto může být nezbytné využít i některé doplňky stravy. Strava má některé pozitivní aspekty: některé upravené verze, který nezakazují žádné skupiny, jako celozrnné potraviny, mléčné výrobky a luštěniny jsou lepší volbou. Strava postrádá větší rozmanitost, takže je tu (spíše) menší riziko, že se budete nudit a dříve to vzdáte. Chcete-li napodobovat pračlověka, bude lépe, když napodobíte jeho (bohatou) pohybovou aktivitu, spíše než pouze jeho nutriční rady.

Atkinsova dieta

Atkinsova dieta je nízko sacharidová dieta, s vysokým obsahem bílkovin. Obvykle začíná s nízko-sacharidovou dietou, která je určena pro rychlé hubnutí. To trvá minimálně dva týdny v závislosti na vašem cíli. Během této fáze, jste na bílkovinách, tuku a velmi nízko sacharidové stravě, včetně masa, mořských plodů, vajec, sýrů, některé zeleniny, másla a oleje. Na rozdíl od Dukanovy diety, Atkins povoluje neomezený příjem tuků a různé zeleniny, jako je paprika, okurky a ledový salát, již během první fáze. Během následujících tří fází hubnutí je pravděpodobné, že hubnutí bude pozvolnější. Doporučuje se též pravidelné cvičení. Více sacharidů, ovoce a zeleniny se zařazuje do vašeho jídelníčku až později s cílem naplnit váš ideální příjem sacharidů, a udržet si tak zdravou váhu na celý život . První fáze je navržena tak, aby vám pomohla ztratit až 7 kg za čtrnáct dní. Následně se redukce snižuje na „pouhé“ 1-2kg ob týden během druhé fáze.

Výhody:

Můžete zhubnout velmi rychle, což může být velmi motivující . Strava také povzbuzuje klienta, aby vynechal, co nejvíce tepelně zpracovaných sacharidů a též alkohol. Díky své struktuře s povolenou konzumaci červeného masa, másla, smetany, sýru a majonézy – osloví dieta i muže, jako jedna z mála.

Nevýhody:

Počáteční nežádoucí účinky mohou být: zápach z úst, sucho v ústech, únavu, závratě, nespavost, nevolnost a zácpa z důvodu vynechání sacharidů a vlákniny. Vysoký příjem nasycených tuků zvyšuje riziko onemocnění srdce a existují obavy, že nedostatek ovoce, zeleniny a mléčných výrobků současně s vysokým příjmem bílkovin může mít vliv na kosti a zdraví ledvin (v dlouhodobém horizontu).

BDA verdikt:

Rychlé hubnutí může být motivující, ale je neudržitelné. Atkinsova dieta není dle nás nutričně vyvážená. Omezením ovoce a zeleniny je v rozporu se všemi radami o zdravém stravování, které jsme se snažili tak dlouho přenést na lidi. V jídle jsou omezení, takže je tu riziko, že sečást lidí bude nudit a brzy dietu ukončí.

Alkalická dieta

Mezi její fanoušky údajně patří Gywneth Paltrow, Jennifer Aniston i Victoria Beckham. Tato dieta je založena na myšlence, že naše moderní strava podněcuje naše tělo k příliš vysoké produkci kyselin. Teorie hovoří o tom, že přebytek kyseliny se v těle mění na tuk, a to vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Vysoké hladiny kyselosti mají také podíl na některých zdravotních stavech, jako je artritida, osteoporóza, únava a poruchy funkce jater a ledvin. Dieta doporučuje vynechání potravin produkujících v těle kyselinu, jako je maso, pšenice a další obiloviny, rafinovaný cukr, mléčné výrobky, kofein, alkohol a tepelně zpracované potraviny. To vše ve prospěch "zásadité potravy" - potravin, které snižují hladinu kyselosti v těle - v podstatě množství ovoce a zeleniny. Myšlenka je, že alkalická strava pomáhá udržovat kyselost organismu na zdravé úrovni. Existují také různé verze alkalické diety. Někteří stoupenci přijali "pravidlo 80/20", skládající se ze stravy na bázi 80 % ovoce a zeleniny a 20 % obilí a bílkovin. Původně byla dieta vyvinuta s cílem nedovolit vzniku ledvinových kamenů a infekcím močových cest. Hubnutí je úspěšnější mezi stoupenci, kteří konzumují hodně ovoce a zeleniny, a vynechávají cukr, alkohol a tepelně upravované potraviny.

Výhody:

Strava obsahuje mnoho odporoučení zdravé výživy, jako například vynechat červené maso, vyhýbat se cukru, alkoholu a tepelně zpracovaným potravinám, a jíst více ovoce a zeleniny, ořechů, semen a luštěnin. To znamená, že nahradíte jídla, která normálně jíte zdravějšími alternativami (a které také sníží příjem kalorií).

Nevýhody:

Vaše tělo reguluje svou hladinu kyselosti bez ohledu na stravu. Při omezení mléčných výrobků, jako jsou mléko, sýry a jogurty budete muset najít jiné náhražky, obsahující dostatek vápníku, protože vynechávání celých skupin potravin nikdy není moc dobrý nápad. Vypořádat se s tím, co můžete a nemůžete jíst, bývá časově náročné, a to zejména na začátku.

BDA verdikt:

Teorií alkalické stravy je, že konzumace některých potravin může pomoci udržet optimální pH (kyselost) s cílem zlepšit celkový zdravotní stav. Ale tělo si udržuje pH rovnováhu bez ohledu na stravu. Dieta postrádá vědecké důkazy, a je třeba se vyhnout některým variantám, které navádí k vynechání celých skupin potravin. Pokud se chystáte vyzkoušet alkalickou stravu, vyberte si vyvážený plán, držte se ho a chybějící látky případně dodejte ve formě doplňků stravy.

Cambridge dieta

Hubnoucí diety Cambridge jsou založeny na nákupu a konzumaci řady umělých produktů s příslibem rychlého hubnutí (obdoba Herbalife). K dispozici je šest flexibilních dietních plánů v rozmezí od 415 kcal do 1500 kcal nebo i více za den, v závislosti na vašem cíli . K dispozici je také dlouhodobý program pro správu hmotnosti. Polévky, kaše a koktejly se používají jako jediný zdroj výživy nebo mohou být konzumované společně s nízkokalorickými pravidelnými jídly. V programu dostáváte „rady a podporu“ v oblasti zdravé výživy (a cvičení) od poradce Cambridge diety.

Výhody:

Mnoho lidí na extrémně nízkokalorické dietě (VLCD) náhle a poměrně dramaticky hubne. Náhrady jídla jsou nutričně vyvážené, takže pravděpodobně budete dostávat všechny vitamíny a minerály, které potřebujete, i když ne z opravdového jídla...

Nevýhody:

Počáteční nežádoucí účinky mohou i zde zahrnovat zápach z úst, sucho v ústech, únavu, závratě, nespavost, nevolnost a zácpu z důvodu omezení sacharidů a vlákniny. Nejnáročnější část diety je držet se jí. Vzdát se normálních jídel a vyměnit je za tyčinky a koktejly je nudné, a můžete se cítit společensky izolovaní. Není to plán, který bude fungovat v dlouhodobém horizontu.

BDA verdikt:

Musíte mít rád umělé náhrady jídla. Rychlé hubnutí je motivující, ale je neudržitelné. VLCD, která znamená jíst 1000 kalorií denně nebo méně by neměla být praktikována po dobu delší než 12 po sobě jdoucích týdnů. Pokud konzumujete méně než 600 kalorií denně, měli byste rozhodně mít lékařský dohled.

South Beach Dieta

South Beach Dieta je dieta potravin s nízkým glykemickým indexem (low – GI), původně vyvinutá pro pacienty s nemocným srdcem v USA. Nepočítají se kalorie, a nejsou omezení v porcích. Doporučuje se jíst tři jídla a dvě svačiny denně a dodržovat pohybový cvičební plán. Lidé, kteří mají nadváhu více než 5kg začínají hubnout již v první fázi. Jedná se o dvoutýdenní rychle hubnoucí režim, kdy můžete jíst libové bílkoviny, včetně masa, ryb a drůbeže, stejně jako některé nízko glykemické potraviny – např. zeleninu a nenasycené tuky. Nízko glykemické sacharidy jsou přidány až během fáze dvě a tři, které podporují postupné a trvalé hubnutí.

Výhody:

Pokud se můžete vyhnout první fázi a začít rovnou druhou fází, je v dietě méně omezení, než v některých jiných populárních dietách. Po první fázi, dieta v podstatě navazuje na základní principy zdravé výživy. Nejsou odstraněny žádné velké skupiny potravin, a množství ovoce, zeleniny a nízko glykemických sacharidů se běžně doporučuje.

Nevýhody:

Při silném dietním omezení v první fázi může i zde docházet k pocitům slabosti a mohou chybět některé vitamíny, minerály a vláknina. Můžete opět z počátku zaznamenat nežádoucí účinky: zápach z úst, sucho v ústech, únava, závratě, nespavost, nevolnost a zácpa.

BDA verdikt:

První dva týdny jsou nejtěžší. Máme obavy z toho, že tato dieta slibuje příliš velký úbytek hmotnosti. Údajně až 6 kg v prvních dvou týdnech. To však nebudou pouze tuky. Část snížení hmotnosti půjde na vrub tělesné vody a sacharidů - z nichž obě složky budou doplněny, když v další fázi začnete jíst více normálním způsobem. Jakmile se dostanete přes úvodní fázi, dieta přiměřeně respektuje základní principy zdravé výživy a měla by poskytnout živiny, které potřebujete, aby jste zůstali zdraví.

Zeštíhlující světová dieta - Slimming World diet 

Zeštíhlující světový plán hubnutí vám doporučuje vyměnit vysoký obsah tuku v potravinách za nízkotučné potraviny. Můžete si vybrat jídlo ze seznamu nízkotučných potravin, jako je ovoce, zelenina, těstoviny, brambory, rýže, libové maso, ryby a vejce, které můžete jíst v neomezeném množství. Nepočítají se kalorie, žádné potraviny nejsou zakázány a je povoleno dát si občas pamlsek. Plán je navržen tak, aby vám pomohl ztratit asi 0,5 – 1 kg za týden.

Výhody:

Žádné potraviny nejsou zakázány, takže jídla nabízejí rovnováhu a rozmanitost a jsou vhodná také pro rodiny s dětmi. Velikost porce z každé skupiny potravin se bude lišit v závislosti, dle kterého typu plánu budete postupovat. "Body Magic" brožura, poskytuje nápady, které vám pomohou zvýšit vaši úroveň tělesné a pohybové aktivity. Skupinová setkání také mohou poskytnout cennou podporu.

Nevýhody:

Táto dieta vás vůbec nevzdělává o kaloriích (příjem a výdej energie). Bez toho, abyste se učili o kaloriích a o velikosti porcí, není možné udržet si váhu v dlouhodobém horizontu, tj. po skončení dietního programu.

BDA verdikt:

Skupinová sezení podněcují členy, aby sdíleli úspěchy, nápady a recepty mezi sebou, ale nemusí se to každému zamlouvat. Plány postrádají přizpůsobení vaší individualitě, protože jsou všeobecně nalinkovány. Nicméně bez znalosti kalorií a velikosti porcí se stěží budete správně a zdravě rozhodovat bez „vedení dietním programem“.

Slim-Fast dieta

Slim-Fast dieta je způsob náhrady jídel nízko kalorickými umělými náhradami, pro lidi s BMI 25 a více. Používá se sortiment výrobků Slim-Fast. Plán doporučuje tři menší jídla denně z rozsáhlého seznamu, který zahrnuje i bramborové lupínky a čokoládu (!), dvě jídla nahrazená koktejly a tyčinkami Slim-Fast, a jedním pravidelným běžným jídlem, které ale rovněž musí být ze seznamu receptů na stránkách Slim-Fast. Můžete zůstat na dietě tak dlouho, jak chcete, v závislosti na vašem cíli. Po dosáhnutí, vám firma odporučí nahradit jedno jídlo za den koktejlem, nebo dvěma svačinami s nízkým obsahem tuku a dvěma zdravými jídly. Plán je navržen tak, aby vám pomohl ztratit asi 0,5 - 1 kg za týden a můžete držet dietu tak dlouho, jak budete chtít.

Výhody:

Náhradní strava může být užitečná pomoc některým lidem při snaze zhubnout a udržet si váhu. Plán je pohodlný,  protože produkty mají známou velikost porcí a počet kalorií. Žádné potraviny nejsou zakázány, i když se doporučuje jíst libové maso, ovoce a zelenina.

Nevýhody:

Tato dieta také vůbec nevzdělává lidi o správných stravovacích návycích a o potřebných změnách v životosprávě. Jakmile přestanete užívat jejich produkty, je tu velké riziko jo – jo efektu. Pro mnoho lidí bude nesnadné přejít na pět jídel plných ovoce a zeleniny denně, bez postupné přípravy.

BDA verdikt:

Nemusí vám vyhovovat chuť umělých produktů. Slim-Fast plán sice může pomoci nastartovat váš režim hubnutí, ale je důležité, aby jste plně využívali on-line podporu, a obeznámili se se skutečnými zásadami zdravé výživy.

LighterLife dieta

V LighterLife („Lehčí“ Život) plánu hubnutí se kombinují náhrady jídel s velmi nízkou kalorickou hodnotou s týdenním výživových poradenstvím. S LighterLife Total, pro lidi s BMI 30 nebo více, máte jíst čtyři „potravinové balíčky“ za den, které se skládají z koktejlů, polévek, výživové pěny a tyčinek, tedy nikoliv konvenční potraviny. LighterLife Lite, pro ty, kteří mají BMI 25 až 30, zahrnuje tři potravinové balíčky denně a jedno jídlo ze seznamu schválených receptů. Můžete zůstat na dietě, dokud nedosáhnete cílové hmotnosti. Dietní plán může vést k extrémně rychlému hubnutí a proto jste upozorněni, aby jste před zahájením diety navštívili svého lékaře. Jak dlouho vytrváte v dietě závisí na tom, jak velkou hmotnost chcete shodit.

Výhody:

Poradenství vám pomůže trochu pochopit váš vztah k jídlu, takže se možná můžete naučit trvalým změnám a možná tak si udržet váhu i natrvalo. S náhradami jídel není třeba vážení a měření, takže je to snazší přístup k hubnutí. Nicméně nebudete umět pracovat s běžnou výživou/stravou.

Nevýhody:

Počáteční vedlejší účinky diety mohou zahrnovat zápach z úst, sucho v ústech, únavu, závratě, nespavost, nevolnost a zácpu z nedostatku sacharidů a vlákniny. Žít na přísné dietě z koktejlů a polévek a dalších náhrad jídel není moc zábavné a můžete se cítit sociálně izolovaný.

BDA verdikt:

Rychlé hubnutí může být lákavé, ale je trvale neudržitelné. Lighter Life je VLCD a jejich poradenství může být pro někoho přitažlivé, a to zejména pro lidi, kteří se usilovně snaží zhubnout po mnoho let, mají zdravotní problémy v důsledku své hmotnosti a jsou klinicky obézní s BMI vyšším než 30. VLCD, která navrhuje 1000 kalorií denně nebo méně by neměla být praktikována po dobu delší než 12 po sobě jdoucích týdnů. Pokud jíte méně než 600 kalorií denně, měli byste rozhodně mít lékařský dohled.

WeightWatchers dieta

Plán WeightWatchers („HmotnostníHlídka“) je založen na systému ProPoints (bodů), kterými hodnotí hodnotu potravin a nápojů na základě bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Je to v podstatě kaloricky - řízená dieta, kde budete mít osobní denní ProPoints (bodový) příděl, který můžete použít, jak se vám zlíbí. Neexistuje žádný limit na množství ovoce a zeleniny. (!) Týdenní setkání a důvěrná vážení poskytuji podporu a další motivace k podpore dlouhodobí změny chování se. Plán je navrhnutý tak, aby vám pomohl ztratit až 1 kg za týden.

Výhody:

Žádné potraviny nejsou zakázány, takže můžete jíst a pít, co chcete, pokud se budete držet svého bodového přídělu. Systém ProPoints je snazší a méně omezující než jiné plány. Představuje záchrannou síť bodů, které mohou být uloženy pro zvláštní příležitosti, jako je večer s malým množstvím alkoholu nebo pochoutek.

Nevýhody:

Když začnete, vypracování bodového systému může být stejně časově náročné jako počítání kalorií. Někteří lidé se cítí pod tlakem, kvůli doporučovanému nákupu WeightWatchers značkových potravin.

BDA verdikt:

Plán ProPoints je obecně poměrně dobře vyvážený a může být základem pro dlouhodobé změny ve stravovacích návycích. Přístup skupinové podpory pomáhá udržet lidi motivované, a vzdělává je o zdravém stravování. Ale je opět důležité najít si v této dietě trvalá pravidla, aby se zabránilo vrácení původní váhy, jakmile opustíte program.

Dieta Rosemary Conley

Dieta a Fitness plán Rosemary Conley kombinují stravu s nízkým obsahem tuku, nízkým GI s pravidelným cvičením. Můžete používat své recepty nebo koupit hotová jídla a občerstvení, a v nich pak kontrolovat kalorie. Doporučují se jíst potraviny s 5 % nebo méně tuku, s výjimkou tučných ryb, ovesné kaše a libového masa . Síť místních Rosemary Conley klubů nabízí týdenní cvičební kurzy, podporu a motivaci. Dozvíte se o počítání kalorií a velikostí porcí, které vám mohou pomoci udržet vaše zhubnutí trvalým. Dieta je navržena tak, aby vám pomohla ztratit váhu během cca sedmi týdnů. Jak dlouho pak zůstanete v dietním plánu závisí i na vašem cíli.

Výhody:

Tento program je založen na počítání kalorií, se zaměřením na snižování tuku (vysokosacharidová dieta). V „odměrkách“, které se používají k měření potravin, jako je rýže , obiloviny, těstoviny a pečené fazole – vás naučí kontrole velikosti porcí. Fyzická aktivita je nedílnou součástí hubnoucího plánu. Tréninky, které nabízí na svých týdenních kurzech s vyškolenými vůdci, jsou vhodné pro všechny věkové kategorie.

Nevýhody:

Některé nízkotučné mléčné výrobky nejsou nutně zdravější, protože mohou být stále s vysokým obsahem cukru a kalorií. Je nereálné očekávat, že lidé otevřeně přiznají velikost svých odměrek, aby se naučili správnou velikost porcí.

BDA verdikt:

Dieta a cvičební plány nabízí poměrně vyvážený přístup k hubnutí, který vás učí velikosti porcí, důležitosti pravidelného cvičení pro regulaci tělesné hmotnosti a dělat zdravější rozhodnutí. Vzdělávací prvek je velmi užitečný pro dlouhodobou regulaci tělesné hmotnosti, až budete jednou opouštět dietní program.

Dieta Jenny Craig

Program Jenny Craig má tři hlavní rysy: osobní podporu, služby dodávky jídla a cvičebního plánu na míru. Každotýdenní osobní telefonická konzultace poskytuje poradenství, motivaci a podporu. Výživový poradce hodnotí vaše důvody přibírání na váze a průběh programu, který vám pomáhá změnit váš životní styl. Jídla a svačiny jsou baleny do jednotlivých porcí, aby vyhovoval vašim potřebám. Musíte si sami přidat nějaké čerstvé ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky. Program je navržen tak, aby vám pomohl ztratit 0,5 až 1 kg týdně, dokud nedosáhnete cílové hmotnosti.

Výhody:

Všechna jídla, včetně svačin, mají spočítané kalorie a jsou doručeny přímo k vám domů. Můžete jíst opravdové jídlo, využívat telefonní podporu poradce a naučit se něco o velikosti porcí, kalorií a cvičení, které vám mohou pomoci volit zdravější alternativy i mimo program.

Nevýhody:

Jídla neobsahují ovoce, zeleninu nebo mléko, což jsou další náklady. „Krabičková dieta“ není přístup, který můžete držet v dlouhodobém horizontu, takže je důležité se naučit sám (sama), jak si připravit, nebo si vybrat zdravé jídlo sami, spíše než se spoléhat na někoho jiného.

BDA verdikt:

Pokud se vám nechutnají jídla od Jenny Craig pak vám tato dieta samozřejmě nebude vyhovovat. Chcete-li dietu, kde většinu práce udělá někdo za vás, pak program Jenny Craig může být snadným řešením. Je třeba přemýšlet, zda budete moci zopakovat přípravu jídla se stejnými velikosti porcí a kalorií, až si budete jídlo muset chystat sami.



Zdroj: http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/top-10-most-popular-diets-review.aspx

Komentáře jsou uzavřeny