euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Vědci odhalili šest dietních doporučení, jak snížit riziko rakoviny

Šest významných výživových doporučení bylo představeno 30. června v časopise Journal of American College of Nutrition. Výživová doporučení pro prevenci rakoviny kladou důraz na stravu založenou na rostlinném základě obsahující například sojové boby, brukvovitou zeleninu, česnek, zeleninu bohatou na karotenoidy apod. Doporučení jsou založena na principu předběžné opatrnosti. Vědci tvrdí, že dietní změny jsou odůvodněné, i když důkazy o některých otázkách jsou stále k diskusi. Doporučení využívají stejný druh preventivního přístupu odborníků, který využili proti tabáku o desetiletí dříve. Ještě před tím než byly prosazeny zákazy kouření. Současná varování se zmiňují např. o vztahu mezi rakovinou a alkoholem, červeným masem a uzeninami, mléčnými výrobky, karcinogeny v grilovaném mase, včetně hovězího masa, drůbeže a ryb.


"Základem doporučení je vytvořit jídla, kde základ tvoří ovoce, zelenina a luštěniny," říká autor studie doktor Neal Barnard, prezident lékařského výboru a profesor medicíny na George Washington University School of Medicine and Health Sciences. "Potraviny na rostlinné bázi poskytují antioxidační ochranu buněk a podporují optimální hmotnost, a tím snižují, v dlouhodobém horizontu, riziko všech druhů rakoviny."


Šest dietních doporučení ke snížení rizika vzniku některých typů rakoviny, jsou:


  1. Omezte nebo se vyhněte mléčným výrobkům, aby se snížilo riziko vzniku rakoviny prostaty

Zjištění:

Konzumace 35g mléčného proteinu z mléčných výrobků každý den, což je ekvivalent jednoho kelímku cottage sýru, zvyšuje riziko rakoviny prostaty o 32 procent. Pití dvou sklenic mléka denně zvyšuje riziko rakoviny prostaty o 60 procent. 

Poznámka:

Zdá se, že doplňky stravy s vápníkem mají stejný účinek jako příjem mléka. Muži, kteří přijmou více než 400 miligramů vápníku za den, zvyšují riziko smrtelné rakoviny prostaty o 51 procent.


  1. Omezte nebo se zcela vyhněte alkoholu, aby se snížilo riziko vzniku rakoviny dutiny ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, tlustého střeva, konečníku a prsu

Zjištění:


Jedna sklenička týdně zvyšuje riziko rakoviny úst, hltanu, hrtanu o 24 procent. Dvě až tři skleničky denně zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 21 procent.

Poznámka:

Alkohol sám o sobě (spíš než jeho přísady) může být příčinou rakoviny, a žádný druh alkoholických nápojů (víno​​, pivo i destiláty) není bezpečný.

  1. Vyhněte se červenému a tepelně upravenému masu, abyste snížili riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku

Zjištění:

Každých 50 gramů denní dávky tepelně upraveného masa, což odpovídá dvěma plátkům slaniny nebo jedné nožičce klobásy, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 21 procent. Pokud jíte 120 gramů červeného masa denně, což odpovídá malému steaku, zvyšuje se vám riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 28 procent.

Poznámka:

krevní železo, dusitany, heterocyklické aminy, a nadbytek esenciálních aminokyselin v červených a masových výrobků, přispěly k růstu rakovinných buněk v těle.


  1. Omezte grilované, smažené a pečené maso, abyste snížili riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty, ledvin a slinivky

Zjištění:

Čtyři typy heterocyklických aminů (HCA) jsou spojovány s rakovinou tlustého střeva a konečníku. HCA se tvoří z kreatinu a aminokyselin při vyšším zahřívání kosterní svaloviny. Jejich tvorba se zvyšuje s delší dobou vaření a vyšší teplotou. Požití HCA může přerušit syntézu DNA.

Poznámka:

Kromě výše uvedených druhů rakoviny jsou heterocyklické aminy také spojeny (ve slabší míře) s rakovinou prsu, prostaty, ledvin, a pankreatu. 

  1. Konzumujte sójové výrobky, ke snížení rizika vzniku rakoviny prsu, a pro snížení rizika recidivy a mortality u žen dříve léčených s karcinomem prsu

Zjištění:

Důkazy z asijských i západních zemí ukazují, že sójové produkty jsou spojeny se sníženým rizikem rakoviny. Čínské ženy, které konzumují více než 11 gramů sojového proteinu, což odpovídá půl šálku vařených sojových bobů, každý den v období dospívání, mají o 43 procent snížené riziko premenopauzálních změn a rakoviny prsu ve srovnání s ženami, které konzumují pouze necelé 2 g 
Výzkum v Shanghai ukázal, že ženy s rakovinou prsu, které konzumují 11 g sójového proteinu denně mohou snížit úmrtnost a riziko návratu nemoci asi o 30 procent. Americká populace vykauje podobné výsledky: čím vyšší příjemfytoestrogenů isoflavonů ze sójových produktů, tím menší je riziko úmrtí a recidivy u žen s karcinomem prsu. 

Poznámka:

Při výběru sójových výrobky volte přírodní formy, jako jsou zelené fazolky, tempeh, nebo organické tofu, na rozdíl od sójových proteinových koncentrátů a izolátů ve formě prášku nebo pilulek.

  1. Klaďte důraz na ovoce a zeleninu. Snížíte riziko několika běžných forem rakoviny.

Zjištění:

Ovoce a zelenina, zejména listová zelenina, pomáhá snížit celkové riziko rakoviny. Vysoký příjem brukvovité zeleniny, jako je brokolice, kapusta, zelí je spojen s 18 procentním snížením rizika rakoviny tlustého střeva a snižuje riziko rakoviny plic a žaludku.
Ženy, které konzumují zeleninu bohatou na karotenoidy, jako například mrkev a sladké brambory, sníží riziko rakoviny prsu až o 19 procent. Celkově lze říci, ženy, které konzumují větší množství jakéhokoliv druhu ovoce nebo zeleniny snižují riziko rakoviny prsu v průměru o 11 procent. Vyšší příjem rajčat je spojován se snížením rizika vzniku rakoviny žaludku o 27 procent. Česnek a další česnekovitá zelenina, jako je cibule či pažitka, výrazně snižuje riziko rakoviny žaludku, zatímco západní strava (vysoké množství masa a živočišného tuku s minimálním množstvím ovoce a zeleniny), riziko přibližně zdvojnásobuje.

Poznámka:

Některé látky přítomné v sojových bobech, zeleném čaji, kurkumě, hroznech, rajčatech a jiných rostlinných potravinách mají schopnost regulovat apoptózu (přirozený proces ničení nezdravých buněk), která je důležitým procesem pro prevenci rakoviny v organismu.


http://www.pcrm.org/media/news/six-dietary-guidelines-for-cancer-prevention

Komentáře jsou uzavřeny