euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Co jsou to fermentované potraviny? A proč jsou zdraví prospěšné?

Co jsou to fermentované potraviny? Jsou to potraviny kvašené, nebo se jim též říká kysané. Nejznámější je kysané zelí. Ovšem kvašené potraviny nejsou omezené pouze na zelí nebo kvašené okurky (kvašáky). Existuje jich mnohem více, od kvašených zelenin, divokých bylin, přes kvašenou soju, pečivo až po různé nápoje a speciality.

Jaké vám fermentovaná zelenina může přinést výhody oproti zelenině syrové nebo vařené?

  • Syrová zelenina je sice velmi vhodná, ale nemusí být pro každého dostatečně stravitelná a dokonce může docházet k nepříjemným pocitům po konzumaci syrové zeleniny.
  • Vařená zelenina zase ztrácí mnoho aktivních látek, jako jsou například enzymy, nebo vitamíny, které se vařením ničí.
  • Kvašená zelenina je jakoby už částečně zpracovaná, stravitelnější. Je vlastně už „natrávená“ pomocí vysoce prospěšných bakterií, které velmi příznivě ovlivní vaše střeva a tím celkově i zdraví. Takže nejen, že takovou zeleninu lépe strávíte, více si pochutnáte, ale také v ní máte přidanou hodnotu v podobě střevům prospěšných bakterií.

Většinou jde o bakterie mléčného kvašení, které potřebujeme v našich střevech. Podporují činnost střev a posilují imunitu.

Níže popisuji 9 přínosů pro lidský organismus, které vám přinese například kysané zelí. Právě proto, že je to nejčastěji zkvašovaná potravina u nás, uvádím ji jako příklad.

Musí to být opravdu zelí kvašené doma, protože kupované kysané zelí už je pasterizované a tam už nejsou bohužel přítomné žádné aktivní enzymy ani bakterie mléčného kvašení.

1. Kysané zelí zlepší vaše zažívání během několika dní. Pokud trpíte špatným trávením, to znamená že vaše střeva nemají tu správnou rovnováhu žaludečních kyselin a bakterií, kvůli čemuž nejsou schopné správně rozkládat jídlo a rozesílat po těle vitamíny a živiny, může to být důvod vaší únavy, nadýmání, zácpou, bolestí hlavy, kožních problémů a dokonce i přibýváním na váze.

2. Zlepšuje zdraví střev při používání antibiotik. Antibiotika jsou v jistém smyslu zázrakem moderní medicíny. Při správném používání pomáhají bojovat proti závažným, život ohrožujícím onemocněním. Fungují tak, že ničí bakterie a brání jejich vzniku, bohužel však kromě těch špatných ničí i ty dobré.

Příznivá střevní flóra se znova vytvoří až zhruba 2 týdny až 2 měsíce po dokončení léčby antibiotiky, do té doby mají velkou šanci nežádoucí bakterie a a mohou se nebezpečně množit. Konzumací kysaného zelí a jiných fermentovaných potravin pomůžete obnovit příznivé bakterie, které pak ničí ty patogenní.

3. Zlepšuje dostupnost vitamínů. Fermentační proces kysaného zelí zvyšuje biologickou dostupnost živin ze zelí. Kysané zelí obsahuje vitamíny C, E a K, které díky této schopnosti mohou být ještě lépe využity. Vitamín C, velmi silný antioxidant, který upevňuje imunitu těla, pomáhá tvořit kolagen, který je nedílnou součástí všech pojivových struktur, zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů, předchází vzniku paradontózy, zpomaluje stárnutí, zamezuje krvácivosti dásní a je nezbytný po vstřebávání železa.

4. Zlepšuje imunitní systém. Většina našeho imunitního systému se nachází v našich střevech. Pokud máte špatnou střevní flóru a trpíte zažívacími problémy, budete náchylnější k nachlazení a chřipce. Tím, že budete jíst kysané zelí a jiné potraviny bohaté na probiotika (kefír, jogurt, kimchi), zlepší se vaše střevní mikroflóra, díky čemuž budete mnohem odolnější např. i vůči respiračním onemocněním.

5. Kysané zelí snižuje riziko rakoviny především střev, ale celkově i ostatní typy rakoviny. Vědci naznačují, že Lactobacillus reuteri pomáhá růstu určitého typu imunitních buněk, které mohou mít protirakovinné účinky. Lactobacillus reuteri se vyskytuje v mnoha fermentovaných potravinách, včetně fermentovaných mléčných, masných a zeleninových výrobků. To znamená, že byste měli jíst mnoho jogurtů, kefíru a zelí.

6. Detoxikační účinky – kysané zelí pomáhá tělo zbavovat těžkých kovů a pesticidů, se kterými jsme bohužel v kontaktu běžně. Tedy jezte kvašené potraviny, budete více odolní proti vlivům chemických látek, budete se jích lépe zbavovat.

7. Kysané zelí snižuje zánětlivost. Kysané zelí obsahuje kromě vitamínů a minerálních látek také některé organické sloučeniny, které fungují jako protizánětlivá činidla. Rostlinné antioxidanty obsažené v zelí mohou díky své protizánětlivé schopnosti například snižovat bolest a nepohodlí kloubů, svalů či jiných zanícených oblastí.

8. Pomáhá zvládat stres a zlepšuje náladu! Probiotika obsažené v zelí mohou pomoci produkovat a uvolňovat důležité trávicí enzymy, které spolupracují s chemickými látkami v mozku. Mezi ně patří různé živiny, jako jsou vitamíny a minerální látky, které jsou potřebné pro správnou funkci mozku. Mozek doslova potřebuje dobře stravitelné živiny, včetně aminokyselin a mastných kyselin, aby mohl produkovat hormony, jako serotonin a dopamin, které regulují nálady.

Probiotika pomáhají vytvářet “šťastné hormony” a bojovat proti účinkům stresu na těle, takže kysané zelí vám může pomoci cítit se optimističtěji, energičtěji a zároveň vám pomůže s lepším spánkem.

9. Pomáhá při hubnutí – probiotika nacházející se v kysaném zelí pomáhají regulovat různé hormonální funkce, může to mít pozitivní vliv na vaše chutě a schopnost kontrolovat chuť k jídlu. Pokud má tělo i mozek dostatečný přísun živin, nevysílá do těla signál, že mu něco chybí.

Jednoduše řečeno, když zpřístupníte tělu mnoho živin, tak vás nebudou přepadávat nekontrolovatelné chutě.

Zkvašovat můžete podomácku např. červenou řepu, pekingské zelí, kořenovou zeleninu, výše uvedené účinky jsou jsou právě i u kvašených zelenin. Můžete si tedy dělat pickles, kimchi, jíst tempeh, nebo pít zkvašený nápoj z kombuchy... 

Zdroj: Bylinkový Ráj

Komentáře jsou uzavřeny