euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Slow food s přáteli či rodinou vylepší vaše zdraví

Od dodržování pravidelnosti a rychlosti, kterou jíte, až po výběr společníků ke stolování, má to, jak jíte, velký dopad na vaše zdraví a křivky.

Stále jsme bombardováni radami, co jíst. Ale co třeba "jak" jíst? Ukazuje se, že i toto může mít velký dopad na vaše křivky a vaši pohodu.

Začněme časy stolování. Mnozí z nás jedí největší jídlo večer. Měli bychom přehodnotit tento zvyk. Naše těla jsou citlivější na inzulín ráno, což znamená, že postprandiální špička glukózy klesá rychleji po brzkém jídle než v pozdním odpoledni. V důsledku toho je pravděpodobné, že ranní předzásobení se každodenní spotřebou potravin sníží riziko vzniku cukrovky. Je to příznivé i pro zdraví střev a trávení. "Vyprazdňování žaludku a celková hybnost střeva je rychlejší a hladina mnoha enzymů, peptidů a žlučových kyselin je ráno vyšší," říká Leonie Ruddick-Collins z University of Aberdeen ve Velké Británii.

Pravidelnost jídel je rovněž přínosem. Strava pomáhá regulovat činnost genů, které řídí vaše tělesné hodiny, a procesy jimi koordinované se narušují, pokud neustále měníte časy, kdy jíte. Pokud je vaším cílem hubnutí, můžete mít ještě větší prospěch jen tím, že omezíte jídlo na kratší časové okno. Jednoduše tím, že lidé odložili snídani o 90 minut později a večeři snědli o 90 minut dříve, ztratili za deset týdnů dvakrát tolik tělesného tuku než ti, kteří se drželi obvyklých jídel.

Jak rychle jíte je rovněž důležité. Žvýkání každého sousta 100krát může být přehnané, ale sníte méně, pokud budete jíst pomaleji. Pravděpodobně proto, že trvá asi 20 minut, než se hormony uvolněné v reakci na stravování uvolní a budete se cítit syt(a). Rychlojedlíci také mají tendenci mít vyšší hladinu triglyceridů v krvi, což je jedním z klíčových ukazatelů metabolického syndromu. Není zatím zcela jasné proč. Indira Paz-Graniel z univerzity Rovira i Virgili ve Španělsku, která vedla výzkum, má nicméně několik tipů pro fastfoodisty. Navrhuje, abyste se soustředili na své jídlo: posaďte se a omezte rozptýlení, jako je televize, počítač nebo mobilní telefony. Konzumujte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které vyžadují větší žvýkání. A servírujte si jídla, která je třeba rozřezat - položte vždy nůž a vidličku po každém soustu.

Nakonec je tu složitá otázka, zda je lepší jíst sám nebo ve společnosti. Náročný městský život a jednočlenné domácnosti znamenají, že individuální stravování je častější než dříve v minulosti. To by mohla být pozitivní skutečnost. Helen Ruddock z University of Liverpool ve Velké Británii zjistila, že při jídle s přáteli jíme spíše více. Ale je tu víc záležitostí než jen počítání kalorií. "Existují jasné důkazy, že lidé, kteří jedí společensky, jsou šťastnější a spokojenější se svým životem než ti, kteří jedí sami," říká. Jedním z řešení je stolovat s cizími lidmi. Máme s nimi tendenci jíst po menších porcích, možná abychom udělali pozitivní dojem.

Případně využijte sílu sociální nákazy. "Naše stravovací návyky se sbližují s návyky ostatních lidí v našem blízkém okolí," říká Ruddock. Takže si najděte přátele, kteří jí zdravě, pravidelně a rádi si na jídlo (a vás) udělají čas. Je tu někdo kdo se přidal ke mně na poklidnou svačinu?

Zdroj: New Scientists

Komentáře jsou uzavřeny