euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Starověké exkrementy dokládají, že horníci z doby železné jedli modrý sýr a pili pivo

Plísně nalezené ve výkalech lidí z doby železné, kteří pracovali v solných dolech na území dnešního Rakouska, naznačují, že lidé jedli modrý sýr a pivo nejméně před 2700 lety.

Důkazy o existenci starověkého sýra byly nalezeny již dříve, a to v hrobech z rané doby bronzové v západní Číně před téměř 4000 lety, ale tyto zkamenělé výkaly jsou nejstarším důkazem, že "lidé vyráběli sýr dokonce s takovou chutí, jakou má modrý sýr", říká Frank Maixner ze společnosti Eurac Research v Itálii.

Starověké výkaly podle něj "uchovávají informace jako časová schránka". "Je to fascinující věc."

Maixner a jeho kolegové objevili čtyři vzorky starověkých výkalů v solných dolech v rakouském Hallstattu. Sekvenovali v nich zachované genomy mikrobů. Jeden vzorek obsahoval plíseň druhu Penicillium roqueforti, která se dnes používá k výrobě modrého sýra.

Ačkoli je podle Maixnera možná kontaminace z prostředí, všechny výkaly byly nalezeny na podobném místě v solném dole, ale pouze jeden ze vzorků obsahoval P. roqueforti, což dává týmu jistotu, že modrý sýr byl konzumován.

"Pro modré sýry je potřeba vysoká koncentrace soli, což do této lokality docela dobře zapadá," říká Maixner. Tým našel v dolech dřevěné nádoby, které mohly sloužit jako sítka na sýr, i když k potvrzení této skutečnosti je zapotřebí další analýza případných molekul tuku v sítkách.

Genetická analýza také odhalila genom domestikovaného kmene kvasinek Saccharomyces cerevisiae, který se používá k výrobě piva, ale ne jiných druhů kvasinek, což naznačuje, že pivo bylo "pravděpodobně podobnější řemeslným pivům, která jsou více zakalená. Bylo by to spíše světlé pivo," říká Maixner.

Dodává, že stálá teplota 8 °C v solných dolech by poskytovala ideální podmínky pro výrobu piva.

"Je překvapivé, že by si solní horníci tak labužnicky cenili modrých sýrů a kvašených nápojů. Ale pak jsou modré sýry přirozeným doplňkem silně aromatických piv," říká Patrick McGovern z Penn Museum v Pensylvánii.

Zdroj: New Scientist

Komentáře jsou uzavřeny