euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

5 lekcí o vedení lidí od Khaleesi ze seriálu "Hra o Trůny"

Jak všichni čekáme na vydání příští sezóny Game of Thrones, napadlo mne, že se k seriálu ještě vrátím a podívám se na některé skryté detaily této úžasné televizní série. Byl jsem doslova nalákán a přinucen svou ženou shlédnout tuto úžasnou sérii, přestože nejsem moc velký fanoušek tohoto žánru. A já jsem jí velmi vděčen, že mě doporučila shlédnout to, o co bych jinak přišel - spoustu skvělé práce od týmu Game of Thrones a lekce leadershipu, z nichž by se člověk mohl mnohé naučit. Vážně je dobře poslouchat "Khaleesi svého domu".

Naposledy jsem psal článek o mé oblíbené seriálové postavě "Tyrion Lannister", od které se člověk mohl hodně naučit o vedení. I když je stále mou nejoblíbenější, v tomto virtuálním světě, kde vidíme rostoucí počet ženských vůdců (což je vlastně super věc). Je tu však jedna postava, která mě přitahuje díky svému manažerskému stylu. Samozřejmě nehrajeme o žádné ceny, abych vás nyní nechal hádat správné jméno. Je to Daenerys Targaryen aka "Khaleesi"


Těm, kteří nevědí, co je to za úžasnou postavu, bych rád doporučil sledovat celý sériál nebo si přečíst mistrovské dílo "Píseň ledu a ohně" napsané Georgem R.R. Martinem. Dobrá! Nebylo by vhodné, abych stále mluvil o postavách a roli, kterou hráli v sérii. Dovolte mi, abych se přímo dostal k věci, a podělil se o to, jaké dovednosti v oblasti vedení (leadershipu) se domnívám, že se každý může naučit od "Matky Draků"

Nesledujte dav, dav vás sledujte

 

Když se jedná o vedení týmu na cestě k úspěchu, jako skutečný leader musíte motivaci dokázat tím, že se mu znovu a znovu věnujete. Musíte se stát se značkou úspěchu, kterou lidé chtějí následovat a chtějí se jí stát v budoucnu. Chcete-li tak učinit, musíte dobře znát své konkurenty a jejich slabá místa, protože pokud děláte to, co ostatní, následujete dav průměrných. Musíte zjistit, jaké chyby dělají vaši konkurenti, a využít je jako svou výhodu.

Titul, pozice a rohová kancelář mohou být nadstandardní výhodou šéfa, ale respekt je něco, co není automaticky přidělováno s vedoucím postavením. Ten musí být získán a je jedním z nejobtížnějších zisků, kterých může vůdce dosáhout. Respektovaní vůdci se nelíbí vždy všem a často nejsou populární.

Zůstaňte zaměřeni na vizi své organizace

 

Na cestě vůdce budou vždy výzvy a okamžiky, kdy se můžete cítit ztraceni a vykolejeni. Ale skutečný leader nikdy neztrácí koncentraci a zůstává věrný dosažení toho nejlepšího pro svou spollečnost - její vize. Stejně jako v sériálu, ačkoli Khaleesi vyhrála každou válku, její cesta k výhře pro ni jako ženu nikdy nebyla snadná. Její koncentrace a přesvědčení o správnosti vize ji vždy zajišťují finální vítězství.

Khaleesi měla často mnoho důvodů vzdát se, a ustoupit tlaku okolí, ale nikdy nepodlehla. Vždy byla připravena a měla chytrý plán. Pokud něco nefunguje, přepne se na jiný seznam úkolů a cílů, které má připraven v záloze, ale nikdy se nevzdá, dokud nevyhraje. Bez ohledu na to, jak špatná je situace, vždy najde cesta ven z krize. A soustředění na správnou cestu (vizi) je charakterní postoj, který přináší výsledky.

Schopnost vyvážit poměr mezi odměnami a tresty

 

Pro silného vůdce je velmi důležité udržovat tým sjednocený a vysoce výkonný. Protože všechny týmy se skládají  z lidí, tito jedinci mají emoce, prožívají vzestupy a pády, radosti z vítězství a smutky z porážky. Abychom udrželi vysokou motivaci, musí být členové týmu odpovídajícím způsobem odměňováni za své úsilí, a trestáni za neúspěchy a neplnění úkolů. Vůdce by se rozhodně neměl vyhýbat používání trestů.

Stejně jako v Game of Thrones, Khaleesi vždy vykročí vpřed a správně odměňuje spoluhráče v případě nutnosti, ale neváhá je i potrestat, když je to zasloužené.

Buďte obklopeni lidmi, kteří jsou lepší než vy

 

Na bojišti podnikání a konkurence musíte být buď na vrcholu schopností ve všech potřebných oblastech, nebo být obklopeni lidmi, kteří jsou lepší než vy v oblastech, kde vám chybí dovednosti nebo zkušenosti. Stejně jako seriálová Khaleesi, která má obrovský cit pro spravedlnost, ale postrádá schopnosti diplomatické, válečné či politickou zručnost. Ona to však ví, a proto má lidi jako Tyrion Lannister, pro politiku a diplomacii, či Jorah Mormont s válečnými dovednostmi s jejími draky jako smrtícími zbraněmi.

Velké bitvy vyhrávají častěji schopnější mozky než silnější svaly

 

Jedna věc, která v seriálu vyčnívá je velmi zřetelná: bitvy jsou častěji vyhrány strategiemi, než silou svalů. Khaleesi je mnohem méně fyzicky zdatná ve srovnání s mnoha jejími soupeři, přesto vždycky najde způsob, jak je porazit, protože nepoužívá svou fyzickou sílu, ale bystrou mysl. V podnikání také nepotřebujete jen sílu bezhlavě umlátit konkurenci, nýbrž schopnost využít jejich slabé stránky pro svou příležitost vyhrát obchodní válku.

Khaleesi je velmi silná postava a inspirace nejen pro manažery a leadery, ale i pro mnoho dalších, kteří si jdou za svými sny.

 

Zdroj: https://www.linkedin.com/pulse/5-leadership-lessons-learn-from-khaleesi-game-thrones-manan

Komentáře jsou uzavřeny