euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Mýty a fakta o cukru

Mýty a fakta o cukru
Mýtus č. 1: Cukr je nutný k životu
Skutečnost: Až na výjimky, jako je například mateřské mléko, není cukr ve stravě pro život nezbytný, protože tělo si jeho potřebné množství vytváří samo.
Mýtus č. 2: Cukr je nutný při fyzické zátěži
Skutečnost: Nezbytnost příjmu cukru při fyzické zátěži nebyla nikdy prokázána a současným trendem vrcholového sportu je naopak strava s nízkým obsahem sacharidů.
Mýtus č. 3: Cukr je nutný pro správnou funkci mozku
Skutečnost: Glukóza je sice pro mozek hlavním palivem, ale jejím zdrojem nemusí být jednoduché cukry z jídla. Nadměrnou konzumaci cukru dávají poslední výzkumy naopak do souvislosti se sníženou schopností koncentrace a s výkyvy nálad.
Mýtus č. 4: Cukr je jed
Skutečnost: Cukr není jed a náš metabolismus je vybaven všemi potřebnými enzymy i hormony na jeho zpracování, ale v nadměrném množství (tedy v tom, které dnes většina lidí denně konzumuje) je škodlivý.

Co doporučuje Světová zdravotnická organizace?
Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit v rámci prevence příjem volných cukrů pod 10 % celkového energetického příjmu. Prokázané zlepšení zdravotního stavu pak přinese jeho snížení pod 5 %, což je asi 6 čajových lžiček za den. Také Americká kardiologická společnost v roce 2016 v rámci prevence srdečně-cévních onemocnění doporučila i dětem snížit příjem přidaných cukrů na méně než 6 lžiček denně (to znamená, že když si dítě dá sklenici pomerančového džusu a pár medvídků, má celodenní limit přidaného cukru téměř vyčerpán).

Zdroj: blog Margit Slimáková

Komentáře jsou uzavřeny