euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

I Váš mozek lze natrénovat na volbu zdravějších jídel a potravin

Všichni víme, jak je těžké říci ne nezdravému jídlu. Hranolky, čipsy, dorty, sušenky, hamburgery, pizza - všichny se nám předvádí načančané v supermarketu, takže vedlejší salátový bar vypadá nekonečně méně atraktivně. Ale dobře chutnat není jediný důvod, proč nás láká jíst nezdravé jídlo.

Touha po nezdravých potravinách po nějaké době způsobuje nadměrnou aktivaci  systému odměn v mozku. Zejména pokud jde o vysoce kalorické typy jídla, což nás činí mnohem náchylnější, že dáme přednost čokoládovému pudinku před jablkem, pokud máme na výběr. Nic však není ztraceno. Nová studie, publikovaná v magazínu Nutrition & Diabetes, naznačuje, že je možné postupně vycvičit mozek, aby upřednostňoval zdravé potraviny před nezdravými potravinami a zvrátil návykovost nezdravých potravin.

Už dávno je známo, že obezita je také spojena s abnormalitami v systému odměňování v našem mozku. Avšak mozkové spoje jsou tvárné a proto může být "učení" obráceno. Osvětlit tuto oblast chtěli výzkumníci z Tufts University a proto pozvali do studie 13 zdravých, dospělých mužů a žen, postižených nadváhou nebo obezitou. Osm účastníků se zúčastnilo specifického programu na snížení tělesné hmotnosti navrženého výzkumnými pracovníky, zatímco zbývajících pět zůstalo jako kontrolní skupina a bylo zařazeno na čekací listinu pro tento program.

Zkoumané skupině byly předkládány menu s  řízenou velikostí porcí, návrhy receptů a jídelníčky s vysoce sytými potravinami. Recepty měly specifické kompozice určené ke snížení hladu, jako např. 25% energie z bílkovin a tuků a 50% z nízkokalorických sacharidů (nízký glykemický index). Byly jim také poskytnuty informace o výběru jídel a rovnoměrném rozožení jídel v průběhu dne.

Cílem bylo zjistit, zda by vzdělávací program mohl změnit neuronové spoje v mozku. Vědci provedli funkční vyšetření magnetickou rezonancí (MR) předtím, než byli účastníci náhodně rozděleni do skupin, a pak o šest měsíců později. Skeny byly použity k vyšetření aktivit v oblastech mozku nazývaných "striatum", které se považuje za významné pro "systémy odměňování".

Když byly účastníkům následně prezentovány obrázky zdravých a nízkokalorických potravin, zjistili, že ti ve skupině s dietním programem vykazovali ve svých odměňujících mozkových centrech výrazně větší aktivitu, ve srovnání s kontrolní skupinou. Naopak aktivita centra odměn výrazně poklesla ve skupině, která absolvovala vzdělávací program, když jim byly zobrazeny snímky nezdravých, vysokokalorických potravin. Podle výzkumníků to naznačuje, že proškolení účastníci cítili větší chuť a radost ze zdravého jídla.

"Program na snížení tělesné hmotnosti byl speciálně navržen tak, aby změnil lidskou reakci na různé potraviny, a naše studie ukazuje, že ti, kteří se jí účastnili měli zvýšenou chuť na zdravější potraviny spolu se sníženou touhou po nezdravých jídlech, jejichž kombinované účinky jsou pravděpodobně kritické pro udržitelnou kontrolu váhy, "řekl autor studie Sai Krupa Das v tiskové zprávě. "Podle našich vědomostí je to první demonstrace této důležité výživové změny v mozku."

Jsem si jistý, že mnozí si všimli, že tato studie měla velmi omezený počet účastníků, a proto je obtížné být spolehlivě jisti těmito zjištěními. Dále výchozí dietní omezení  obou skupin účastníků byla odlišná, což by mohlo také ovlivnit výsledek. Avšak větší budoucí studie by mohly reflektovat tyto problémy a doufáme, že výsledky takové  studie budou pak mnohem méně zpochybnitelné.

Zdroj: ILF Science

 

Komentáře jsou uzavřeny