Poprvé v historii si můžete koupit potravinu upravenou pomocí genové editace CRISPR - alespoň pokud žijete v Japonsku, kde se právě začalo prodávat rajče Sicilian Rouge High GABA.
"Rajčata jsme začali dodávat 17. září," říká Minako Sumiyoshiová z japonského start-upu Sanatech Seed, který rajčata prodává přímo spotřebitelům. Podle ní není poptávka po rajčatech "příliš velká".
"Je to velmi významný milník pro CRISPR potraviny," říká Nigel Halford ze společnosti Rothamsted Research ve Velké Británii.
Začátkem letošního roku společnost Sanatech Seed také rozdávala sazenice všem, kteří si chtěli vypěstovat geneticky upravená rajčata sami. Nabídku využilo asi 4200 zahrádkářů, říká Sumiyoshi.
Pokud se časopisu New Scientist podařilo zjistit, je rajče první potravinou upravenou pomocí CRISPR, která byla uvedena na trh v komerčním měřítku kdekoli na světě. Spotřebitelé v USA již konzumují genově upravený sójový olej, který však byl vytvořen starší metodou editace genů.
"Při pohledu do médií to vypadá, že naše rajče je prvním produktem upraveným pomocí CRISPR/Cas9, ale nevíme, jestli tomu tak skutečně je," říká Sumiyoshi.
"Pokud vím, [je první]," říká Jon Entine z americké neziskové organizace Genetic Literacy Project. "Kukuřice CRISPR společnosti Corteva získala povolení v Kanadě, ale neslyšel jsem, že by už byla uvolněna na trh."
Nehnijící houba vytvořená pomocí CRISPR byla v USA schválena v roce 2016, říká Halford. "Nevím však, zda se dostala do prodeje."
Rajče Sicilian Rouge High GABA produkuje méně enzymu, který rozkládá aminokyselinu GABA neboli kyselinu gama-aminomáselnou, v důsledku čehož rajčata obsahují pětkrát více GABA než normální rajčata. GABA je produkována v našem těle a hraje klíčovou roli v mozku a nervovém systému. Prodává se také jako doplněk stravy. O prospěšnosti konzumace GABA navíc se vedou diskuse, ale v loňském roce provedený rozbor vědeckých poznatků dospěl k závěru, že "příjem GABA může mít příznivý vliv na stres a spánek".
Editace genů zahrnuje změnu stávající DNA organismu, zatímco dřívější formy genového inženýrství obvykle zahrnovaly přidání dalších kousků DNA z jiných organismů. Vzhledem k tomu, že mnohé změny zavedené editací genů se vyskytují i přirozeně, nepodléhají v některých zemích potraviny vyrobené touto metodou stejným pravidlům jako jiné geneticky modifikované plodiny.
V prosinci 2020 se regulační úřady v Japonsku rozhodly neregulovat Sicilian Rouge High GABA jako geneticky modifikovaný, čímž připravily půdu pro jeho uvedení na trh v letošním roce.
Společnost rovněž zvažuje uvedení rajčat na trh v dalších zemích. Americké ministerstvo zemědělství již potvrdilo, že rajče Sicilian Rouge High GABA nebude podléhat stejné regulaci jako konvenční geneticky modifikované plodiny.
Ve Spojeném království a Evropské unii by v současnosti rajče podléhalo regulaci jako geneticky modifikované, což by znamenalo neúměrně vysoké náklady na jeho schválení. Očekává se však, že Velká Británie své zákony brzy změní. Společnost Sanatech Seed již dříve uvedla, že " pozorně sleduje" regulační předpisy ve Spojeném království.
Zastánci úpravy genů tvrdí, že tato technologie bude mít mnoho výhod pro spotřebitele a životní prostředí, stejně jako pro zemědělce a hospodářská zvířata. Například u skotu byla provedena editace, aby se jeho srst stala světlejší, což mu má pomoci vyrovnat se s oteplujícím se klimatem.
Mnoho dalších produktů CRISPR se vyvíjí. Japonské úřady v současné době posuzují mořského ďasa, jehož genom byl upraven tak, aby produkoval až o 50 % více svaloviny. Podle novin Yomiuri Shimbun by tato geneticky upravená ryba mohla být schválena tento měsíc.
Ve Velké Británii začaly polní testy pšenice CRISPR vytvořené Halfordovým týmem. Chléb vyrobený z této pšenice bude mít nižší obsah rakovinotvorné látky akrylamidu.
Zdroj: New Scientist
Ohodnoťte příspěvek jako první
- Currently .0/5 Stars.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5