euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Osm zdravých návyků, které mohou zpomalit vaše stárnutí

Nekouření, pravidelné cvičení a udržování cholesterolu v normě mohou přispět k tomu, že váš biologický věk bude mladší než váš současný věk.

Dodržování osmi zásad zdravého chování by mohlo snížit váš biologický věk o několik let, což vám může pomoci udržet si dobré zdraví po delší dobu.

Kontrolní seznam 8 základních životních návyků vytvořila Americká kardiologická asociace (AHA) s cílem pomoci lidem zlepšit jejich kardiovaskulární zdraví. Jeho doporučení zahrnují alespoň 150 minut středně intenzivní nebo 75 minut intenzivní fyzické aktivity týdně, vyváženou stravu plnou zeleniny, ořechů a libových bílkovin a nekouření.

Zbývajícími doporučeními je spát sedm až devět hodin denně, udržovat si zdravou hmotnost a kontrolovat hladinu cholesterolu, cukru v krvi a krevního tlaku.

Nour Makaremová z Kolumbijské univerzity v New Yorku a její kolegové nyní ve studii, která bude 12. listopadu prezentována na vědeckém zasedání AHA ve Filadelfii v Pensylvánii, zjistili, že dodržování tohoto seznamu nejenže posiluje zdraví srdce, ale může také zpomalit proces biologického stárnutí.

Vědci hodnotili, jak pečlivě se kontrolním seznamem řídilo více než 6500 účastníků Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES). Základem bylo, že sami uváděli, jak dodržují doporučení týkající se stravování, cvičení, kouření a spánku, přičemž jim byla měřena hmotnost, cholesterol, hladina cukru v krvi a krevní tlak.

Tým rovněž vypočítal jejich fenotypový věk, což je údaj o biologickém věku, který se určuje na základě měření hladin chemických látek v těle, které se podílejí na metabolismu, zánětech a funkci orgánů, jako je glukóza a kreatinin.

"[Fenotypový věk] poskytuje komplexnější obraz o tom, jak člověk vnitřně stárne, zatímco chronologický věk je založen pouze na počtu let, kterých se člověk dožil," říká Emma Stanmore z Manchesterské univerzity ve Velké Británii, která se na studii nepodílela.

Tým zjistil, že ti, kteří uvedli, že nejlépe dodržují kontrolní seznam, měli biologický věk v průměru o šest let nižší než jejich chronologický věk. Ti, kteří se dotazníku drželi nejhůře, však měli průměrný biologický věk o čtyři roky vyšší než jejich chronologický věk.

Dodržování kontrolního seznamu může zpomalit proces stárnutí organismu, což má podle Makarema řadu výhod, včetně prodloužení počtu let bez nemoci a snížení rizika předčasné smrti.

Lidé nemohou změnit svůj životní styl ze dne na den, ale pokrok je lepší než dokonalost," říká. "I postupné změny mohou mít významný vliv na zdraví srdce a na zpomalení procesu biologického stárnutí."

Díky dalšímu výzkumu by lékaři mohli sledovat dodržování tohoto kontrolního seznamu, aby zjistili rychlost biologického stárnutí a také zdraví srdce, "a tím podnítit včasný zásah a prevenci", říká Stanmore.

Dodává však, že soubor dat NHANES zachycuje pouze stručný přehled informací o zdravotním stavu lidí. "Longitudinální data [získaná opakovaným měřením stejných lidí po delší dobu] by poskytla více informací o trendech a změnách v průběhu času," říká.

 

Zdroj: New Scientist

Komentáře jsou uzavřeny