euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Vliv soli ve stravě na krevní tlak

Jaký je vliv příjmu sodíku ve stravě na krevní tlak u osob středního a vyššího věku?

Výsledky: V této prospektivní zkřížené studii na 213 osobách vedla týdenní dieta s nízkým obsahem sodíku k průměrnému snížení systolického krevního tlaku o 8 mm Hg oproti dietě s vysokým obsahem sodíku, přičemž se vyskytlo jen málo nežádoucích účinků. Dieta s nízkým obsahem sodíku snížila systolický krevní tlak u téměř 75 % jedinců ve srovnání s dietou s vysokým obsahem sodíku.

Význam: V této studii byl zjištěn účinek snížení krevního tlaku při dietním snížení sodíku srovnatelný s běžně používanými antihypertenzivy první volby.

Důležité: Dietní doporučení týkající se sodíku jsou diskutována částečně kvůli proměnlivé reakci krevního tlaku (TK) na příjem sodíku. Kromě toho je účinek sodíku ve stravě na tlak u osob užívajících antihypertenzní léky nedostatečně prozkoumán.

Cíle studie: Zkoumat zastoupení reakce krevního tlaku na sodík ve stravě v rámci jednotlivců, odlišnosti v krevním tlaku mezi jedinci, kterým byla nejprve přidělena konzumace stravy s vysokým nebo nízkým obsahem sodíku, a zda se liší podle výchozího krevního tlaku a užívání antihypertenzní medikace.

Návrh, prostředí a účastníci: Prospektivně přidělené pořadí diety s křížovým přechodem u účastníků z komunity zařazených mezi dubnem 2021 a únorem 2023 ve 2 amerických městech. Celkem 213 osob ve věku 50 až 75 let, včetně osob s normotenzí (25 %), kontrolovanou hypertenzí (20 %), nekontrolovanou hypertenzí (31 %) a neléčenou hypertenzí (25 %), se zúčastnilo základní návštěvy při konzumaci své obvyklé stravy a poté absolvovalo 1týdenní diety s vysokým a nízkým obsahem sodíku.

Intervenční dieta s vysokým obsahem sodíku (přibližně 2200 mg sodíku přidaného denně k obvyklé stravě) a dieta s nízkým obsahem sodíku (přibližně 500 mg denně celkem).

Hlavní výsledky a opatření: Průměrný 24hodinový ambulantní systolický a diastolický tlak, střední arteriální tlak a pulzní tlak.

Výsledky studie: Mezi 213 účastníky, kteří absolvovali obě návštěvy s dietou s vysokým i nízkým obsahem sodíku, byl průměrný věk 61 let, 65 % tvořily ženy a 64 % černoši. Při konzumaci běžné, vysokosodíkové a nízkosodíkové diety byl medián hodnot systolického tlaku účastníků 125, 126 a 119 mm Hg. Medián vnitroindividuální změny průměrného arteriálního tlaku mezi stravou s vysokým a nízkým obsahem sodíku byl 4 mm Hg (IQR, 0-8 mm Hg; P < .001), který se významně nelišil podle stavu hypertenze. Ve srovnání s dietou s vysokým obsahem sodíku vyvolala dieta s nízkým obsahem sodíku pokles středního arteriálního tlaku u 73,4 % jedinců. Běžně používaná hranice poklesu středního arteriálního tlaku o 5 mm Hg nebo více mezi dietou s vysokým obsahem sodíku a nízkým obsahem sodíku klasifikovala 46 % jedinců jako "citlivé na sůl". Na konci prvního týdne dietní intervence byl průměrný rozdíl systolického tlaku mezi jedinci zařazenými do diety s vysokým obsahem sodíku a nízkým obsahem sodíku 8 mm Hg (95% CI, 4-11 mm Hg; P < .001), což bylo většinou podobné napříč podskupinami podle věku, pohlaví, rasy, hypertenze, výchozího tlaku, diabetu a indexu tělesné hmotnosti. Nežádoucí příhody byly nezávažné, hlásilo je 9,9 %, resp. 8,0 % jedinců při konzumaci diety s vysokým a nízkým obsahem sodíku.

Závěry a význam: Snížení obsahu sodíku ve stravě významně snížilo krevní tlak u většiny dospělých středního až staršího věku. Snížení TK při dietě s vysokým obsahem sodíku na dietu s nízkým obsahem sodíku bylo nezávislé na stavu hypertenze a užívání antihypertenziv, bylo obecně konzistentní napříč podskupinami a nevedlo k nadměrnému výskytu nežádoucích příhod.

 

zdroj: JAMA

Komentáře jsou uzavřeny