euroGeeN BLOG

nutriční genetika v praxi - hubnutí, rekonvalescence, anti-aging, sportovní dieta

NAVIGATION - SEARCH

Studie s dvojčaty zjistila, že veganská strava zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Studie dvojčat nyní odhalila, že veganská strava je lepší pro kardiovaskulární zdraví a může podpořit zdravější životní styl.

Nedávná studie vědců ze Stanfordovy univerzity odhalila rychlé kardiovaskulární výhody veganské stravy. Výzkum se zaměřil na 22 párů jednovaječných dvojčat a poskytl jedinečný pohled na dopady zdravé veganské stravy oproti zdravé všežravé stravě v průběhu 8týdenní intervence.

Rostlinná strava známá jako veganství vylučuje všechny živočišné produkty a druhotné živočišné výrobky. Místo toho se zaměřuje na potraviny pocházející z rostlin, jako je ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ořechy a semena.

Vyvážená veganská strava poskytuje převážně většinu potřebných živin, včetně bílkovin, vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin. Mezi přínosy patří zlepšení srdečního zdraví, řízení hmotnosti, snížení rizika rakoviny a nižší pravděpodobnost výskytu cukrovky 2. typu.

Jedná se o výzkum dvojčat zahrnující studium rozdílů a podobností mezi dvojčaty s cílem pochopit vliv genetiky a prostředí na různé vlastnosti, chování nebo zdravotní stav.

"Nejenže tato studie přinesla průkopnický způsob, jak doložit, že veganská strava je zdravější než běžná všežravá strava, ale práce s dvojčaty byla také strhující."

"Oblékali se stejně, mluvili stejně a měli mezi sebou vtípky, které byste mohli mít jen tehdy, kdybyste spolu trávili nezměrné množství času," uvedl v tiskové zprávě Dr. Christopher Gardner, hlavní autor studie, profesor Rehnborg Farquhar a profesor medicíny.


Stručný přehled studie o dvojčatech

Do studie, která probíhala od března do července 2022, bylo zařazeno 44 účastníků ze Stanfordského registru dvojčat. Identická dvojčata byla náhodně přiřazena k veganské nebo všežravé stravě, což výzkumníkům umožnilo kontrolovat genetické rozdíly a další vnější faktory.

Obě diety kladly důraz na zdravý výběr, včetně zeleniny, luštěnin, ovoce, celozrnných výrobků, ořechů a semen.

První čtyři týdny účastníci dostávali jídla specifická pro danou dietu prostřednictvím donáškové služby, zbývající čtyři týdny si je připravovali sami. Primárním měřeným výsledkem byl rozdíl v koncentraci cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL-C) od výchozího stavu do konce osmitýdenního období.

LDL-C je forma cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL-C, často označovaná jako "špatný" cholesterol, může vést k tvorbě arteriálního plaku, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Sledování a udržování zdravé hladiny LDL-C pomocí změny životního stylu a v případě potřeby i léků je pro zdraví kardiovaskulárního systému zásadní.


Výsledky týkající se kardiovaskulárního zdraví

Studie přinesla pádné důkazy ve prospěch veganské stravy a prokázala významné snížení koncentrace LDL-C, hladiny inzulinu nalačno a tělesné hmotnosti ve srovnání se skupinou, která se stravovala všežravě.

V oblasti kardiovaskulárního zdraví jsou výsledky v souladu s rostoucím počtem poznatků podporujících výhody rostlinné stravy.

Navzdory přiznaným omezením, jako je krátká doba trvání studie a malá velikost vzorku, výsledky odrážejí předchozí výzkumy, které naznačují, že rostlinná strava přispívá k lepšímu hospodaření s lipidy, lepšímu metabolismu glukózy a celkové kardiometabolické pohodě.

Kromě kardiovaskulárních výhod zaznamenali účastníci veganské diety pozoruhodný 20% pokles hladiny inzulínu nalačno a průměrný úbytek hmotnosti o 4,2 liber neboli 1,9 kilogramů.

Dr. Garnder zdůraznil praktičnost veganské stravy pro dlouhodobé zlepšení zdravotního stavu. Zdůraznil, že i částečný přechod na rostlinnou stravu může přinést značné výhody.

"Na základě těchto výsledků a úvahy o dlouhověkosti by většině z nás přechod na rostlinnou stravu prospěl. Veganská strava může přinést další výhody, jako je zvýšení počtu střevních bakterií a snížení úbytku telomer, což zpomaluje stárnutí organismu," vysvětlil Dr. Gardner.

Výsledky studie byly zveřejněny v časopise JAMA Network Open.

Zdroj: IE

Komentáře jsou uzavřeny